Centrul pentru monori Buzias

INFORMATII

 


 

 

CENTRUL DE REEDUCARE MINORI BUZIAS
PREZENTAREA GENERALA A CENTRULUI


 • Începând cu anul 2001, centrele de reeducare au intrat într-un amplu proces de transformare atât în ceea ce priveste calitatea conditiilor de cazare, scolarizare si profesionalizare, cât si a continutului programelor de recuperare morala si sociala.
 • În peisajul institutiilor de profil, Centrul de Reeducare Minori Buzias constituie o premiera nationala pentru ca, prin modul de organizare se creeaza premisele de a transforma centrul dintr-o institutie custodiala într-o comunitate educationala, care sa puna accentul nu pe izolarea minorului, ci pe protectia si recuperarea acestuia într-un mediu securizant, cu valente educative.
 • Centrul de Reeducare de la Buzias permite recuperarea minorilor delincventi din 13 judete ale tarii, si anume: Alba, Arad, Bihor, Cluj, Gorj, Hunedoara, Maramures, Sibiu, Timis, Caras Severin, Mehedinti, Satu Mare, Salaj, cât mai aproape de familie si de comunitatea careia îi apartin si în care vor continua sa traiasca. Acest lucru este posibil prin implicarea familiei în activitatea de restructurare a comportamentului minorilor si prin continuarea eforturilor de reinsertie sociala dupa parasirea centrului.
 • Centrul de Reeducare Minori Buzias este o institutie semi-deschisa a carei organizare permite minorilor internati sa desfasoare activitati în mediu deschis, alaturi de tineri de aceeasi vârsta, asigurându-li-se astfel o reintegrare treptata în comunitate.
 • Acest lucru concretizându-se în primul rând în modul în care este asigurata paza si supravegherea minorilor, personalul ne purtând uniforma, armament sau alte forme coercitive care au un impact negativ asupra personalitatii minorilor condamnati la masura educativa a internarii într-un centru de reeducare. O alta schimbare majora o prezinta absenta gratiilor de la geamurile pavilioanelor de cazare. În plus, de aceste modificari administrative, programul minorilor are o pondere mare spre activitati de resocializare, activitati dezvoltate pe sapte domenii de interes (educatie pentru sanatate, activitati de cunoastere si culturale, activitati ocupationale si de expresie, activitati recreativ-sportive, activitati de hobby, educatie morala, activitati de formare a autonomiei personale). Pe baza demersurilor realizate de catre conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, constructia centrului a început la data de 1 august 2002, fiind finalizata dupa aproximativ un an. Astfel, la 1 septembrie 2003, prin ordinul ministrului justitiei 2578/C, a fost înfiintat Centrul de Reeducare Minori Buzias. Institutia este situata în orasul Buzias, în partea de vest a tarii, la 34 de km de Timisoara, într-o statiune balneo-climaterica bogata în ape minerale folosite în tratarea bolilor cardiovasculare.
 • Cu o structura arhitectonica unica în sistemul penitenciar românesc, centrul este format din 19 pavilioane destinate: cazarii minorilor, activitatilor de scolarizare, calificare, sala de mese si bucatarie, biblioteca, cluburi, sali si terenuri de sport, un pavilion pentru cazarea parintilor care vin în vizita, cladiri administrative si alte spatii utilitare.
 • În iulie 2004 centrul a fost dat în folosinta fiind populat cu minori din cele 13 judete ale tarii condamnati de catre instantele de judecata la masura internarii într-un centru de reeducare. Capacitatea totala a centrului este de 120 de locuri. Cele patru pavilioane de cazare sunt tip duplex, fiecare având cinci camere cu trei sau patru locuri, grup sanitar propriu, asigurând un spatiu de viata tip familial, în care individualitatea si intimitatea minorilor sunt respectate.
 • Stiut fiind faptul ca acordarea de responsabilitati minorilor are o influenta pozitiva asupra procesului de reintegrare sociala a acestora si întrucât centrul dispune de dotari moderne în ceea ce priveste utilitatile, minorii pot desfasura diverse activitati gospodaresti ca: pregatirea si servirea micului dejun, autoservirea în sala de mese, spalarea si calcarea hainelor si lenjeriei, mentinerea curateniei în camerele de cazare, salile de clasa si ateliere, activitati menite sa duca la formarea si dezvoltarea unor deprinderi si atitudini necesare în viata de zi cu zi.

   

  .........daca doriti informatii detaliate va rugam descarcati intregul document in format .doc facand click aici

 •